top of page

Aldin Popaja: Kamenní spáči 23/6 – 30/7 2023

Aldin Popaja (*1971) studoval na Akademii výtvarných umění v Sarajevu (1990–1995) a na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1995–2000), kde později působil jako odborný asistent v ateliéru malby u Pavla Nešlehy, později u Stanislava Diviše. Od roku 1991 vystavoval na více než šedesáti výstavách v Bosně a Hercegovině, České republice, Švédsku a Španělsku. V roce 2019 byla výstava s názvem Kamenní spáči uvedena také v prestižní Galerii Václava Špály v Praze.


Na projektu Kamenní spáči začal Aldin Popaja pracovat již kolem roku 2010. Jedná se o jeho nejobsáhlejší a snad také emocionálně nejsilnější tvorbu. Vrací se v ní na Balkán, kde se nechává inspirovat středověkými kamennými náhrobky, tamním kulturně historickým pokladem. V náhrobních kresbách a textech objevuje skrytou náboženskou i světskou symboliku, kterou redefinuje a přenáší na plátno, kde se dostává do nového kontextu a nabývá tak překvapujících estetických významů.

Název pro svou vizuální činnost z posledních let si malíř vypůjčil ze sbírky básní Kamenný spáč (1966) bosenského autora Maka Dizdara (1917–1971).


Aldin hovoří vlastním výtvarným jazykem, jehož předností je zachycovat zdánlivě nevysvětlitelné jevy. Otevírá před námi cestu plnou energie, která se stává duchovním prožitkem.


Kurátorka: Andrea Krejčí





bottom of page